Ierland 2007
 Geplaatst op  18-10-2007  door Wouter
4536 keer bekekenIerland is niet alleen het land van mijn favoriete band (U2), maar ook van mijn favoriete viswater: Lough Derg. Dit meer staat bekend als een topwater voor grote snoek. Afgelopen weekend waren Ralf en ik er voor de 3e resp. 4e keer om samen met onze visgids Ferdinand Heijerman op jacht te gaan naar ierse metersnoeken. Ferdinand vist sinds 1988 op het meer en kent het inmiddels als zijn broekzak. Opnieuw was het een fantastische ervaring met vele mooie snoeken.


Snoekvissen op Derg is wel effe wat anders dan snoekvissen in Nederland of Vastervik (Zweden). De ierse snoeken zijn echt onwijs, maar dan ook onwijs sterk. Dat overtreft echt alles. Menig maal stonden onze 80-100 grams jerkbaitstokjes hoepeltje krom, waarbij de snoeken de hengels tot in het water trokken en wij op onze knietjes lagen te drillen. Dat 50 ponds dyneema lijn geen overbodige luxe is bleek wel toen een dikke ierse meter na een lange dril door Ralf's 40 ponds lijn brak. Natuurlijk heeft de lijn bij het jerkbaitvissen door het vele tikken al veel te lijden, maar geloof me, de kracht van de ierse snoeken is echt onvoorstelbaar.


De eerste dag met Ferdinand ving ik direct een metersnoek (100 cm), terwijl Ralf en Ferdinand onder andere nog twee 90-ers en een dikke 80-er vingen. Het vissen gebeurde grotendeels jerkend, waarbij we soms stonden te werpen op 10 meter diep water. Met de golven erbij - de wind kan nogal verraderlijk zijn op dit meer - en de fantastische groene, heuvelachtige omgeving.... echt heel stoer werk! Het meer (Lough Derg betekent Rode Meer) is trouwens genoemd naar een bloedige veldslag eeuwen geleden tussen rivaliserende stammen, waarbij het water van het meer rood van het bloed zou zijn gekleurd. Langs het meer zijn verschillende eeuwenoude ruines te zien. Je waant je soms echt in de middeleeuwen.


De tweede dag ving ik al snel mijn 2e meter (107 cm) en een dikke 90-er. Helaas verspeelde ik hierna mijn geelrode 150 grams Bulldawg. Misschien ook een beetje overmoedig, werpen met de grootste maat Bulldawg... Maar goed, flink balen dus. Maar dit leed was snel vergeten bij de mooie snoeken die in de boot kwamen. Ferdinand en Ralf vingen beide nog een dikke 90-er, maar het topstuk kwam in de middag. En wat voor snoek! In de middag trolden we in een prachtige baai op flinke dieptes. We vroegen Ferdinand om wat uitleg over zijn dieptemeter en de diepte waarop we het beste konden vissen. Ferdinand wees op wat scholen aasvis en even later op een "mooi signaal" op 7-8 meter diepte waar het water ruim 12 meter diep was. Er ging nog geen 10 seconden overheen toen Ralf een zware dreun op zijn hengel kreeg. Een beste snoek had zijn Jake, die ver achter de boot tot 5 meter diep loopt, van onderen gegrepen. Na een zware dril - ik zie Ralf nog zo op z'n knietjes in de boot liggen met de hengel zowat geheel onder water (who's in charge??....), kwam Ralf's nieuwe PR boven water: 115 cm! Echt een prachtsnoek! De dag sloten we af met een lekkere hap eten en wat pintjes bier (sfeervolle kroegen genoeg daar!) bij Crotty's. Grappig genoeg waren we allebei 's nachts tegen 5 uur al klaarwakker. Balen dat we nog 3,5 uur moesten slapen voordat we weer mochten vissen....


De laatste dag koos Ferdinand ervoor om vanwege de harde wind in een andere hoek van het immense meer (lengte 45 km, oppervlakte 12.000 hectare) te gaan vissen. Opnieuw kwamen enkele mooie vissen in de boot waaronder een snoek van 107 voor Ferdinand. Deze ving hij op de "180" jerkbait, welke ik ook bij hem had gekocht. Alleen had ik nog niet zoveel vertrouwen in het aasje. Ferdi deed hem wel ff voor zei hij (ahum ahum...). Beide visten we dus met die "180" en nog geen half uur en twee wat kleinere snoeken later ving Ferdinand een prachtige snoek van 107 cm.


Helaas komt aan al het moois ook een einde en tegen 5 uur maakten we de laatste drift. Deze bleef helaas snoekloos. Maar al met al pakken we vier metersnoeken in drie dagen en een aantal mooie 90-ers. Zwaar balen dat het nu al weer voorbij is en het zal het echt wel even zuur zijn om weer in Nederland te gaan vissen. Snoekvissen op Derg is toch van een totaal andere dimensie. Maar gelukkig liggen de plannen voor een vistrip naar Derg in het voorjaar van 2008 al weer klaar!


groeten!
Friso


ps: voor meer info over het vissen op Derg, check Pike-ireland.netReacties

Er zijn nog geen reacties

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.03568 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign