Catfish alarm
 Geplaatst op  15-05-2008  door Fleaxes
4499 keer bekekenJe hoort verhalen over het monster van Loch Ness of Bunyip, het monster van Australië. Ik kan je vertellen. Spanje bezit er duizenden, alleen zijn die beter bekend als ‘de legendarische meerval’ waar ik ook nog eens op ga vissen. Ik ben natuurlijk donders enthousiast dat ik ze voor het eerst mag vangen. Ik had geen flauw benul hoe sterk die vissen wel niet konden zijn. Het was me verteld, maarja, voelen is echt anders, totaal anders zelfs!


Zaterdagmiddag eenmaal aangekomen was het zo ver. Er werd ons wel verteld dat het vangen moeizaam zou gaan. De paaitijd was in 1 week tijd plotseling gekomen (vanwege de plotselinge temperatuur stijging). Meters maken (trollen) was dus de beste manier om daadwerkelijk aan je vis te komen. Trollen was nou net de manier waarop wij ons wouden specialiseren. Dat was dus wel weer een meevaller...


Die dag werd er niet lang gevist, maar het leverde toch mijn eerste 4 snoekbaarzen op. Eenmaal terugvarende kreeg Jaap toch een ram, een ram die we niet meer verwachtten. Jaap roept: `MEERVAL’. Ik nam snel het stuur over. Ik probeerde mijn best te doen om goed naar dieper water te varen (wat erg belangrijk is bij deze visserij). Het was geen grote, maar toch een meerval van 1.10m (jaja, voor meerval is het klein).


Volgende dag was het eigenlijk een dooie boel op een paar snoekbaarzen na. Nog wel meerval gevoelt en Dennis er zelfs mee gespeeld, maar verspeeld. Volgende dag precies zo. Aangezien ik wel mijn eerste heb verspeeld door simpelweg gestuntel, omdat ik geen flauw benul had hoe je een meerval moest drillen en er gevaard moest worden. Aangezien het wel een dikke 2m+ geweest moest zijn geweest, was het al helemaal moeilijk. Gelukkig had ik nu wel een idee van de power van zo’n vis. Diezelfde dag had Roland tegen het vallen van de avond nog 2 meervallen van 90cm gevangen.


De 4e dag was het eindelijk echt raak. Ik zat bij Japio in de boot en we vaarden nog niet zo gek lang. Opeens krijg Jaap een doffe tik lobbes, dat merkte op zijn hengel en zijn lijn giert op een paar pilaren af. Een dikke vette je zo. Deze was echt niet te houden! Ik moest van Jaap rustig opzij varen. De vis mocht niet tussen de pilaren komen, dan verspeelde we hem. Het ging nog maar net goed! Aan Jaap’s gezicht te zien had hij het er echt moeilijk mee. 20-25 min gingen er zeker wel overheen. Een aantal keren kwam ze aan de oppervlakte, maar ging er gelijk weer van tussen. Ze was vals op de rug gehaakt, dus had ze sowieso iets meer power tijdens een run. Toen ze eenmaal uitgeput was moest ze geland worden. Dat valt nog niet mee als een kilootje of 80 in het water gaat hangen en ook nog is met de bek naar beneden. Ik had er maar moeite mee, vooral omdat het me eerste echte grote meerval was die ik mocht landen. Uiteindelijk pakte Jaap haar wel met succes. Hij had natuurlijk ook al 15jaar meer ervaring. Na meting was ze 2.05m, echt ongelofelijk hoe dat is groot!


Diezelfde avond zagen we de boot van Roland en Dennis het midden opgaan. Ze waren wat aan het zwaaien en aan het gek doen om onze aandacht te trekken! Roland had er namelijk ook 1 beet. Deze vis streed nog net iets meer dan die van Japio. Die vis van Japio was al niet te ruften, maar dit sloeg echt alles!! Ze nam sprintjes van echt zeker 30m op bijna een vaste slip. Na eindelijk een slopende 35 min. was ze dan binnen. Schatting was 2.10-2.20m, maar de meetlint stopte bij 2.11m. Een erg mooie maat en voor Roland ook nog eens een PR upgrade van 4cm!


Ik en Dennis nog steeds visloos. Aangezien ik toch de meeste aanbeten had gehad en nog steeds niks had gevangen stapte ik over op een 20-50lb zeehengel. Dan kan ik beter met de kracht van zo’n vis omgaan, was het verspelen een stuk kleiner en vanwege de stijfheid van de stok haken de vissen zichzelf eerder. Ik weet niet of de hengel mij geluk bracht of mijn supersonische t-shirt, maar ik had wel degelijk een dikke meerval eraan gekregen. Ik wou hem echt niet verspelen, want het kon misschien wel de enige van de vakantie worden. Ik voelde op een gegeven moment de vis lijn nemen. Ik remde hem af, want hij mocht niet tussen/over de stenen gaan. Als dat gebeurt knapt je lijn en ben je zo goed als alles kwijt. Mijn zeehengeltje boog echt tot bijna het handvat door en toch kreeg ik de vis niet omhoog. Mijn vis duurde een slopende minuut of 20. Eenmaal zover uitgeput (zowel visser als vis), mocht ze geland worden. Dennis had de vis nog maar net in de bek en ik was al aan het springen van blijdschap. Het was een vis van 1.98m. Het had van mij niet eens zo groot gehoeven voor mijn 1e meerval. Het enige grappige (of misschien ook niet) was dat mijn 1e meerval al gelijk groter was dan Dennis zijn record. Dennis vist er al een `X’ aantal jaren op deze vissoort en heeft een record van 1.90m.


Die middag stopte we om wat inkopen te doen en dan opnieuw s’avonds vissen. S’avonds stormde het met windkracht 5, het ging echt goed tekeer, maar het was nog net vertrouwd om uit te varen. Ik vaarde met Dennis een heel stuk verder weg van Jaap en Roland. We dachten dat ze pech hadden, omdat ze steeds op dezelfde plek lagen. Even terugvaren om te kijken. Ik moest ook zo lachen om dat bootje waar Roland en Jaap inzaten. Die neus stond bijna rechtop bij een flinke golf. Eenmaal bij Jaap en Roland aangekomen stond Japio's hengel zo krom als een hoepel. Een ontiegelijk grote zei die. Zeker 2.20 – 2.30m, mits hij niet in de rug is gehaakt. Ik denk dat die drill wel 35 min heeft geduurd. Jaap gaf het op het einde op en gaf de hengel aan Roland. Roland zette iets meer power in en hij kwam aan de oppervlakte. Wat bleek nu? De vis was weer in de rug gehaakt, vandaar dat hij ook zo vaak een dikke run nam. Jaap trok hem daarna met de bek in de boot. Jammer genoeg geen nieuw record, maar toch een knappe 1.95m. Zeker niet slecht. Het ging de goeie kant op qua visserij, maar qua weer, werd het pas echt brandhout.


Het einde van de week kwam steeds dichterbij. Roland, Dennis en ik vandaag in 1 boot en Jaap gaat het verticalend en dropshottend op snoekbaars in de andere boot proberen. Ik wou het ook wel, graag zelfs, maar had toch 10x liever meerval, die power, dat lompe gewicht, die stoten op je hengel en uithouding vermogen van zo’n is gewoon enorm. Vooral nu het zo slecht gaat, weerhield me om op de meerval te blijven richten.


Roland wou vandaag een muur heel secuur afvissen. Dit was de muur waar we heel veel aanbeten hebben gehad. Trollend pakte we gelijk in het begin nog een paar snoekbaarzen mee. Van de meerval verwachtte we toch eigenlijk vrij weinig van ondanks we heel wat bogen op de fishfinder zagen… alleen was daar beneden wel een meervalletje van 2.08m, die dacht dat een pikefighter een lekker hapje was. Roland die ook was overgestapt op een zeehengel en was daar blij toe, want met deze vis kreeg hij het ook moeilijk. Het kost wel meer kracht met zo’n stijvere stok, maar het drillen duurt wel weer wat korter, je zit ook directer op de vis en de sport hou je toch. Dennis greep de vis na een slopende drill van 20min toch in de bek. Je staat er versteld van wat een kracht er eigenlijk nodig is om hem alleen al binnen boort te krijgen. Zo’n vis weegt met zo’n lengte al gauw 70-80 kilo. 2 uurtjes later kreeg ik een dreun op mijn big Ernie die ik er net had aangeknoopt. Hij gierde naar het midden. Roland vaarde erachteraan en ik kon mooi de vis recht onder me drillen. Weer kon ik 25min lang aan mijn stok hangen en met hangen bedoel ik ook echt hangen. Echt onwijs prachtig wat een power zo’n vis afgeeft. Nadat Dennis hem voor me geland had, wou ik even poseren met dit monster, hij was zelfs zo zwaar dat ik hem haast niet op mijn schoot kreeg. Ik was er echt zo gelukkig mee, dat ik hem knuffelde.


De laatste dag waren we eigenlijk op dezelfde muur geweest als de dag ervoor. Helemaal niks op misschien een tik na. Jaap en Dennis hebben het nog zonder succes met de dobber gevist. Dennis moest wel wat vangen. Je gaat op visvakantie en om dan met niks thuis te komen zal vrijwel niemand leuk vinden. Vooral niet als je deze visserij al vaker hebt gedaan (en ik zijn record verbeterd heb hihi). Aangezien we toch niks meer bij deze muur vingen besloten we om ergens anders opnieuw te proberen. Daar was 2x raak voor Jaap. Een klein meervalletje van rond de meter. Ook een leuke sport, maar zeker minder dan zo’n echte 2meter joekel. Toen het eenmaal bijtuur (6 uur) kwamen ze pas echt los. Dennis de vakantie somber inzag en meerval-loos naar huis dacht te gaan, had toch nog geluk. Hij wist prachtig grote meerval te haken die echt niet vies was van een paar gezonde sprintjes. Die Dennis was natuurlijk hartstikke gelukkig, maar bloed nerveus om hem te verspelen. Toen de vis eenmaal aan de oppervlakte kwam, moest het zijn PR van 190 verbreken, maar omdat hij maar aan 1 haak was gehaakt, dachten we hem te verspelen. Hij nam zelfs toen nog een paar sprintjes de diepte in. Dennis werd wit en dacht K*T, deze ga ik verspelen. Wat bleek nu toen hij weer bovenkwam. Er zat een haak extra in de kop gehaakt. Nu kon er weer meer risico en kracht gezet worden. Zodoende werd deze vis nog geland ook. Een nieuw PR van 2.08 is zeker niet mis. De nodige kiekjes werden gemaakt en daarna zwom mevrouw meerval vrolijk haar element weer tegemoet.


Rond een uurtje of 7 was bijt-uur al even voorbij. Het ging op het allerlaatste zelfs nog even goed stormen. De golven kwamen steeds hoger. We pakte de windkant mee, want wanneer het stormde bleken de meervallen nog even opnieuw te gaan bijten. Dit was een succes. na een korte drill werd er een mooie meerval van 130 werd geland door Roland. We hadden hem groter verwacht vanwege zijn kracht, maar dat verschilt per meerval echt enorm.


Een geslaagde vakantie, met vrij weinig meerval, maar met wel veel grote kanjers. De Fam. Kisjes had dit zelden zo erg meegemaakt. De verwachtingen gingen uit van 6 meerval de man, maar dan veel maten als 1.30-1.50m. Toch hebben we 13 meervallen en een stuk of 100 snoekbaarzen in 1 week in totaal gevangen. De andere vissers in het park vingen vrijwel helemaal niks en keken ons dan ook stomverbaasd aan wanneer we weer resultaat hadden geboekt. Ik zeg, Adios amigos. 'Catfish Camp Caspe', Bedankt en tot volgend jaar!

Gr,

Tarquin Farnholt, Jaap, Dennis en Roland KisjesReacties

Er zijn 9 reacties

 Bert Kisjes schreef op 21-05-2008 om 16:45:57
Ip opgeslagen


Hier een bericht van broer nr 3.
wat een leuke vakantie,ikwou dat ik ook was meegegaan.
mooi verhaal Tarquin dat doe ik je niet na, maar er is toch ook video van gemaakt,die zal ik monteren en dan te zien op www.123video.nl snoeken.net krijgt een link.
Ik denk dat ik volgend jaar ook mee ga om er één te vangen van min 2.30, mijn handen jeuken nu al bij de gedacht, maar we zien het wel volgend jaar wel.

 Rix schreef op 20-05-2008 om 00:20:33
Ip opgeslagen


superverslag! Nog zere spieren gehad?  
Commentaar van Fleaxes:
Haha, zere spieren niet. Maar je word er best wel erg lammig van en hebt geen kracht meer (voor korte tijd dan).

 Rudy schreef op 19-05-2008 om 11:33:45
Ip opgeslagen


Leuk veerhaal om te lezen ! apparte beesten hoe ze eruit zien, hoelang heeft het geduurd om zon meerval eruit te krijgen?
Commentaar van Fleaxes:
Nog meer mensen uit Wirdum. Is het een visverslavend-dorpje ofzo?

Rudy als je het verhaal had gelezen, staat er wel tussen hoelang we ermee bezig zijn geweest. Alleen speciaal nog een keer.. Bij een vis van +-2m ben je al gauw 20-30min bezig. De ene vis is sterker dan de ander en dat merk je dan ook weer duidelijk in de drill & tijd.

 Fleaxes schreef op 18-05-2008 om 22:11:54
Ip opgeslagen


Bedankt voor de leuke reacties, ben wel even bezig geweest om een zo kort mogelijk verhaal van zo'n week te maken. Wel een kunst, opzich wel gelukt!

 Pieter schreef op 17-05-2008 om 17:37:40
Ip opgeslagen


Prachtige vissen en een indrukwekkende visserij. Goed verhaal Tarquin

 Markjan schreef op 17-05-2008 om 16:19:48
Ip opgeslagen


Wat een beesten! Lijkt me een hele ervaring om er een aan de haak te hebben...

Top verhaal, ik kan me helemaal inleven, bedankt voor je bijdrage.

 Roland Kisjes schreef op 16-05-2008 om 20:17:11
Ip opgeslagen


Prachtig verhaal Tarquin en zeker geen vissers latijn.
Na het lezen hiervan beleef ik deze visvakantie weer helemaal opnieuw.

 Dennis Kisjes schreef op 16-05-2008 om 12:58:07
Ip opgeslagen


jah zeker mooi verhaal!!!
 

 Pikelezz schreef op 15-05-2008 om 19:51:07
Ip opgeslagen


Net verhaal flex, en een paar knappe panharingen  

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.0188 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign