Onder de loep..(dood aas)
 Geplaatst op  09-10-2009  door Jacco
4535 keer bekekenDoor de nodige vragen die ik van mensen krijg wat betreft het statisch vissen met dood aas, heb ik besloten om een artikel te schrijven hoe ik mijn dood aas visserij beleef. In dit artikel zal ik wat uitleggen hoe ik mijn dood aas visserij beoefen met betrekking tot stek keuzes, aas, montage enz. Fox heeft een boek in de schappen liggen waarin alle producten en technieken worden besproken wat betreft het hedendaagse snoek vissen,voor de beginner is dit een interessant boek.


Materiaal:
Zelf gebruik ik normale karperhengels van 2.50 lb.
Elektronische piepers dienen als beetmelders, deze zijn ook voorzien van een swinger om de terug zakkers (zwemmers) ook niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, dit alles zit gemonteerd op 2 banksticks of een rodpod. Verder warme kleding, onthaakmat, tang. En niet te vergeten de thermos kan met koffie of snert!


Montage.
De montage die ik gebruik is vrij simpel, en bestaat uit de volgende basis onderdelen.
1. Running rig (Lood systeem)
2. Onderlijn (Takel)
Lood montage.
De lood montage die ik gebruik is het bekende running rig systeem, wat over het algemeen veel in de karper visserij word gebruikt. De reden waarom ik dit systeem gebruik is, de weerstand die de vis voelt bij het opnemen van het aas is alleen dat van de afgestelde slip of baitrunner. Het lood houd eigenlijk alleen de lijn strak waardoor de weerstand sterk word terug gedrongen, wat na mijn ervaring meer vissen oplevert. Een 2e voordeel is dat je veel betere beet registratie hebt, wat de visser uit eindelijk veel scherper zet. Fox en andere fabrikanten hebben handige setjes liggen om de running rig te maken. Zelf gebruik ik leadcore en tube uit de karper visserij, dit om te voorkomen dat je hoofdlijn in de vinnen snijdt, of eventuele andere schade toe doet.

Takel.
De onderlijn die ik gebruik is de standaard takel bestaande uit 2 dreggen (haakmaat 2-4). Onderlijnen fabriceer ik zelf dit i.v.m. de tussenruimte van de dreggen en het af en toe variƫrende aas maat, ik pas het aas aan op me onderlijnen en niet visa versa.
De takel maak ik van Carbo flex 40LB van fox, met op de onderste dreg een anti tangle tube van fox (Karper visserij) en een treble sleeve op de bovenste dreg. En ter extra attractie 2 Bait flags (Fox) deze zijn in verschillende kleuren te krijgen.
Hier onder staat een link waar de takel stap voor stap word uitgelegd.
http://www.foxint.com/articles.php?lang=d&article=48&expertise=predator


Aas.
Er zijn verschillende soorten aas te gebruiken bij het statisch vissen op snoek. De meest bekende en algemeen gebruikten zijn de Sardine en Makreel. Dit zijn 2 vissen met een goed geolied vlees, wat weer een geurspoor achter laat die de snoek op een afstand goed kan waarnemen. Mocht ik al eerder gaan vissen met dood aas dan wat ik normaal doe wil ik ook wel eens een hengel met een (bruine)forel bevissen, dit ivm de ervaring die ik zelf heb ondervonden dat vette zeevissen met een redelijk hoge water temperatuur niet zo goed vangen als de gewone normale zoetwater vissen. Toch als de sardines en makreel niet willen, wil ik in de winter eveneens wel is overschakelen naar forel dit levert zo zijn vis op. Sardines en makreel koop ik gewoon de avond van te voren of dezelfde ochtend nog bij de visboer. Let wel op dat niet iedere visboer dit op voorraad heeft liggen en soms op bestelling word geleverd! Deze leg ik ten alle tijden in de vriezer, dit heeft 2 redenen: Het aas blijft vers, en als ze bevroren aan de takel worden geprikt kun je het aas ook veel verder wegzetten zonder dat deze van de dreg afvliegen tijdens de worp. De eerste dreg prik ik door de staartwortel heen, deze geeft goeie stevige houvast (ook dit heeft betrekking tot beter kunnen wegzetten), de laatste dreg prik ik in de flank van de vis.


Stekkeuze.
Dit blijft voor sommige een van de lastigste onderdelen van het statisch vissen. Hoe kies ik op een voor mij nieuw water een stek, welke dieptes enz. In de winter vis ik alleen op de wat diepere gelegen plekken omdat hier de witvis en snoek vaak heen trekt. Daarbij moet je denken aan een diepte variĆ«rend van 4 tot 10 meter. Een effectief doel om je water beter te leren kennen wat betreft de verzamel plekken van de snoek is kunst aas vissen. Door rond de herfst deze manier van vissen te beoefenen krijg je al snel een globaal beeld van waar de snoeken zich ophouden, denk hierbij aan je hotspots tijdens de kunst aas sessie’s. Deze stekken vissen we in de winter dan ook af en leveren de nodige snoeken/bakken ook op. Verder kom je beetje op de algemene stekken uit zoals rietkragen, aangemeerde boten, bruggen en duikers, taluds, eventuele eilanden, zand banken, diepe geulen.
Mocht je helemaal nieuw op het water zijn en niet met kunstaas aan de gang zijn geweest dan kan je door middel van de boven genoemde plekken een voor een af vissen, tot dat je met de neus in de boter valt. Tevens is er tijdens je sessie met een diepte meter ter plekke bekijken waar de scholen witvis zitten en in die omtrek je aas droppen, ook dit is voor mij een effectieve manier gebleken, eveneens als het volgen en observeren van de futen en de aalscholvers. Als de futen en aalscholvers steeds op dezelfde plek van het water rond hangen en duiken kan je er vrijwel zeker van zijn dat de witvis zich daar ook huisvest. Deze aanpak gebruik ik zowel op de putten als op het kanaal. Wat ook een manier is om te gaan pre baiten of voorvoeren (hier over later meer).


Tactiek:
Er zijn verschillende manieren te gebruiken om in de wat mindere tijden of echt koude dagen toch meer vissen op de kant te halen.
Hierbij maak ik zelf vaak gebruik van de oil and air kit van fox, door onder de huid een flavour gemixt met olie te spuiten creƫer je een sterke geur afgaven van je aas. Hiervoor gebruik ik de flavour Pacific tuna ade en een olie zoals de Ultra marine oil, beiden van het merk mainline. Mix de flavour toe aan de olie, dit op een verhouden van: 1 op 3. Het inspuiten van dit goedje gebeurt als volgt, vul de spuit met 10ml olie en spuit deze tussen de huid en het vlees op zijn flank. Om een nog betere afgifte van geur te creƫren kan je deze op meerdere plekken inspuiten. De dead bait flags van fox zijn aan mijn takel ook geen onmisbaar product geworden, de reden is puur voor extra attractie. Wat voor mij ook een dodelijke aas presentatie is gebleken, is het pop uppen van je aas. Hier kan je balsa houd gebruiken en die in de buikholte van je aasvis drukken, of doormiddel van de bait poppers van fox deze zijn rood en geven dus ook weer extra attractie. Hier onder een link waar het stap voor stap door genomen word.
http://www.foxint.com/articles.php?article=56&lang=d


Voorvoeren:
Een van de dingen wat voor mij een aparte hobby is geworden.
Op voor mij nieuwe wateren pas ik dit toe, en de wat mindere dagen. De volgende manieren pas ik toe, Pre baiting en meerdere dagen voeren. Pre baiting wil zeggen dat je een avond van te voren op de gekozen stek wat in stuk gesneden aasvis voert, let wel op dat je de stek niet verzuurt door teveel te voeren! Zelf houd ik voor pre baiting op een kleine oppervlakte een 1-3 aasvissen aan. De temperatuur van het water is daarbij ook een belangrijk element met betrekking tot het aas toename van de snoek. De bedoeling van pre baiting is het aantrekken van de snoek en die daar vast te houden tot de volgende dag. Op een nieuw water waar ik niet goed weet waar ik de snoek moet zoeken kies ik een stek uit en voer daar meerde dagen van te voren in stuk gesneden vis aan. Door meerdere dagen te voeren geef je de snoek wat meer tijd om op het geurspoor af te komen en ze daar vast te houden en samen te scholen. Hierbij pas ik weer de hoeveelheid aan, aan de water temperatuur en de te bevoeren oppervlakte. Tijdens het vissen voer ik ook nog 1 tot 2 in stukjes gesneden vis bij, dit i.v.m. meerdere dagen stukjes te hebben gevoerd.


Ik hoop dat ik hier voldoende mensen genoeg info heb kunnen verstrekken wat betreft deze passieve manier van vissen. Deze visserij is in de koude dagen een best taaie bezigheid, daarom raad ik aan goed gekleed op stap te gaan. Een stoel is ook geen overbodige luxe! Succes voor de gene die deze visserij gaan proberen, en de nodige meters op de mat mogen belanden.


Jacco HeldoornReacties

Er zijn 6 reacties

 Dennis schreef op 06-11-2010 om 22:49:27
Ip opgeslagen


Ik raad wel iets langere onderlijnen aan, zelf vis ik met onderlijnen van minimaal 70 cm.Als de snoek om zijn as gaat draaien is de kans groot dat de hij de hoofdlijn snijd met zijn bek...weg snoek Ā 
Commentaar van Jacco:
Daar heb ik nog nooit last van gehad, eerlijk gezegd. Ik vind persoonlijk 50 cm al te lang. Maar ik begrijp wel wat je bedoeld. Alleen ik zou dan zelf de hoofdlijn wat dikker nemen. (ik vis met 40/00 nylon)

 jakob schreef op 21-06-2010 om 10:10:31
Ip opgeslagen


Mijn hele simpele montage is als volgt, gewoon een staaldraad van 30cm daaraan bevestig ik een grote haak die ik vervolgens door de rug van de dode aasvis sla, dit alles vis ik onder een dobber. mijn haak zit altijd voor in de hoek van de bek van de snoek, en ik heb met dit simpele systeempje bijna nooit missers. Erg simpel maar erg effectief.

 Ronald schreef op 16-01-2010 om 07:18:57
Ip opgeslagen


Ik ben net begonnen met doodazen en ik heb op deze site de nodige informatie weten te vinden om goed beslagen aan de kant van het water te gaan zitten.
Eigenlijk ben ik gespecialiseerd in het barbeelvissen, maar tijdens de winter zijn ze nauwelijks of niet meer te vangen, daarom heb ik besloten om het roofvissen weer op te pakken en is dit weer een geheel nieuwe uitdaging voor mij.

Ik heb 'm bij m'n favorieten geplaatst en hopelijk kan ik binnenkort m'n eerste vangst melden.

Mooie site en lekker veel leesvoer.
TOP !

GreetZ
Ronald
www.barbeel.eu

 reinier Saat schreef op 26-11-2009 om 09:29:16
Ip opgeslagen


waarom wordt er altijd zo moeilijk gedaan met de takels. ik maak ze zelf met een staal draad van 50 cm met een ton wartel aan de ene kant en een dreg aan de andere kant, boven de dreg hang ik op ong 5cm afstand een ryder hook die ik door de rugvin doe en de dreg bij de borst vinnen. ik vis wel met een dobber en ik heb zo weinig missers. Probeer het eens
succes met maken
Commentaar van Jacco:
Er zijn talloze manieren om takels te maken. De een nog simpeler als de ander. Dit is mijn manier, en die deel ik graag met anderen. Mijn ervaring met simpele takels is: 1 vis vangen en je kunt ze weg gooien. Maar iedereen zijn eigen ding.

 Pieter schreef op 12-10-2009 om 20:43:29
Ip opgeslagen


Jacco, het is echt een prachtig artikel geworden waar veel doodaasvissers hun voordeel mee zullen doen. Bedankt voor deze bijdrage.

 Alfred en grietje schreef op 12-10-2009 om 18:33:35
Ip opgeslagen


Erg leuk en duidelijk verslag Jacco.
Zal je ook eens laten zien hoe wij de bakken pakken!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2020 Snoeken.net | Laadtijd 0.02993 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign