Pionieren in Lapland
 Geplaatst op  11-06-2010  door Wouter
4269 keer bekekenWe zijn inmiddels een dikke week terug. En het was wel weer even wennen zeg. Want wat was het mooi in dat o zo rustige Lapland. Op 21 mei vertrokken Friso en ik voor een weekje vissen/natuurgenieten in Noord Zweden. Na een vlucht van Amsterdam, via Stockholm naar Lycksele werden we opgepikt door onze gastheer Frans; een gezellige Limburger die ons die week fantastisch zou verzorgen. We hadden geen week eerder moeten komen. Niet alleen lag er toen nog een dik pak sneeuw; er lag ook nog eens ijs op de meren. Op de site van Frans, www.laplandtime.nl, vinden jullie onder ‘gastenboek’ een uitgebreid verslag van onze vis/natuurweek. Voor www.snoeken.net beperk ik me voornamelijk tot het snoekvissen.


In de vooraankondiging had ik al genoemd dat we zouden moeten gaan pionieren. Want niet eerder had het dorp Tväråträsk snoekvissers ontvangen. Verwacht dan ook geen gelikt sportviskamp a la Vastervik met 20 boten die zijn uitgerust met 15 pk motoren en voorzien van alle gemakken. Nee, er ligt 1 bootje met een fluistermotor en 2 peddels. En eigenlijk was dat ook alles wat we nodig hadden.


De eerste dag vissen begon vrij aarzelend. We vissen op het meer tegenover de woning van Frans. Een meer dat eigenlijk een verbreding is van een riviertje en op die plek ongeveer 3 kilometer lang is, en een paar honderd meter breed. Onbekend water, geen idee hoe je moet vissen. Geen dieptemeter (het water bleek overal 2-3 meter diep), geen snoekvissers die ons op weg konden helpen. Maar wel prachtige natuur. De ochtend vangen we 3 kleine snoekjes. Na de middag gaat het wat beter. We vangen er 9 bij. Geen grote vissen, maar toch een leuk aantal voor een eerste dag op onbekend water. We hebben in Vastervik en Lough Derg dagen gehad dat we blij zouden zijn met de helft ;-).


De volgende dag neemt Frans ons mee naar 2 afgelegen meertjes in de bossen. Deze meertjes staan, in tegenstelling tot het grote meer gisteren, niet in verbinding met een stromende rivier, waardoor hier een paar dagen geleden nog ijs lag. Deze meren zouden een mooi snoekbestand hebben (de locals vissen hier in de winter op baars en zomers op forel, met snoek regelmatig als onbedoelde bijvangsten). Aangezien hier geen bootje ligt, wordt er ouderwets van de kant af gevist. 4 uur later blijken beide meertjes geen beet te hebben opgeleverd. Waarschijnlijk zijn we een paar weken te vroeg voordat de snoeken ook hier los komen. Na een heerlijke door Frans verzorgde lunch in het bos, besluiten we weer naar ons ‘thuismeer’ te gaan. We vangen er die middag 6 bij. Daarvan zijn er 4 rond de 80 cm. Beduidend groter dan de 13 snoeken die we die dag ervoor vingen.


Aangezien we maandagochtend reeds om 3 uur door het prachtige Lapland rijden, op zoek naar elanden, beren, korhoenen (zie ander verslag op www.laplandtime.nl), wordt er in de reguliere visochtend niet gevist. We duiken na onze ‘safari’ namelijk eerst weer een paar uur lekker het nest in…het is immers ook vakantie! ’s Middags vangen we op een ander prachtig groot meer vanaf de boot 2 kleinere snoeken. Dit meer is wat ruwer, het water lijkt wat dieper. We hebben nog een paar beten, en er wordt 1 zwaardere snoek verspeeld. Na het avondeten bij Frans, gaan we het thuismeer weer op. En niet zonder succes. Vijf snoeken landen we nog in de boot. 1 mooie van rond de 80, en de mooiste van onze vakantie…een prachtige dame van 1 meter 06. De eerste Lapse meter is dus een feit. Hier hadden we eigenlijk niet op gerekend. En ondanks het niet al te diepe water is het toch een erg sterke vis.


Dinsdag wordt er niet gevist. Overdag trekken we met gids Frans zonder hengel de moerassen in. Een prachtige wandeling tussen elanden, kraanvogels en veel meer moois. Je waant je echt alleen op de wereld. ’s avonds willen we nog graag het water op, maar aangezien het echt met bakken uit de lucht komt, drinken we een biertje en een whisky met Frans.


Woensdag brengt Frans het bootje naar een meer dat een paar kilometer bovenstrooms van het thuismeer ligt. Overdag vangen we 10 snoeken (Friso 9!) en ’s avonds op het thuismeer pakken we er 3 bij. 3 snoeken zijn rond de 80 cm, de overige 9 zitten daar beduidend onder. Maar toch weer een leuke visdag met veel actie. Hoogtepunt die dag is het paartje bevers dat vlak bij ons bootje zwemt. En als we te dicht bijkomen, dan duikt er eentje onder met een krachtige klap van zijn staart op het water. Echt genieten…

De laatste dag, donderdag, vangen we er nog 8 snoeken bij. Dit keer keurig verdeeld.


Zo staat de teller aan het einde van de week op 46 snoeken in 5 visdagen. 1 prachtige uitschieter van 1 meter 6, en een stuk of 10 mooie snoeken van 70-80 cm. Toch absoluut niet slecht voor een weekje pionieren. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat we meer hadden gevangen als we enkele weken later waren geweest (na een zeer strenge Lapse winter). Tel bij de vangsten de fantastische natuur en de uitstekende zorg van Frans, en je komt uit op een ontzettend mooie visvakantie. We komen ongetwijfeld nog een keer terug.


Groeten,

Ralf en FrisoReacties

Er zijn 3 reacties

 Derk schreef op 13-06-2010 om 22:32:10
Ip opgeslagen


Practige getekende snoeken!! Complimenten

 Pieter schreef op 11-06-2010 om 17:08:30
Ip opgeslagen


Leuk verhaal jongens en wat een uitdaging. Zo hoog in het noorden op je Ă©Ă©ntje een beetje pioneren lijkt me de ultieme uitdaging. Prachtige foto's van een ongerepte natuur, bedankt voor dit leuke verhaal.

 Marco schreef op 11-06-2010 om 16:43:04
Ip opgeslagen


Mooi verhaal jongens, mooie pics ook. Zo te lezen heb je voldoende gezien, en de vangsten zijn inderdaad niet slecht te noemen. Mooie meterbak ook!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2019 Snoeken.net | Laadtijd 0.03111 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign