Je eigen jerkbaits maken
 Geplaatst op  04-10-2010  door Derk
6170 keer bekekenEen tijdje terug is mij gevraagd om verslag te doen van het maken van jerkbaits. En aangezien dat mijn grootste hobby is doe ik dat graag.
Ik wil graag de basis met jullie delen maar het is geen garantie want je zal er echt zelf achter moeten komen of hetgeen je bedacht heb ook datgene doet in het water.


Er zijn 3 groepen jerks.

Gliders: Een typische links rechts actie gepaard met al dan niet een flankende actie. Uitslaande actie word bepaald door vorm en plaatsing van lood. Plaatsing trekoog recht voor op de bait, net eronder of net er boven. Plaatsing lood over het algemeen voor en achter. Uitslaande actie kan bepaald worden door het lood zo ver mogelijk uit elkaar te plaatsen. Kantelende actie door het lood hoger te plaatsen. Zie het als de bait voor je ligt en de dan een horizontale lijn in het midden en een verticale lijn. Lood onder de horizontale lijn betekend minder kantel dan wanneer het lood erboven zit. Leg de bait op een potlood voor de plek te bepalen van de verticale lijn. Wanneer de bait in evenwicht is zit je goed!! Nu kan je aan beide zijden bijna net zoveel lood plaatsen dat beinvloed de glide. Toch kan je gliders ook maken met 1 loodgat precies op de verticale lijn


Zagers: Een Jerkbait die drijvend is en die je door middel van tikken de diepte laat inschieten om vervolgens weer naar boven te komen.
Plaatsing trekoog vaak bovenop de bait. Plaatsing lood. Meestal voor het middelste schroefoog.

Hybrides: Alles wat je maar bedenken kan met trekjes van bovengenoemde baits!! om de as draaien links rechts, boven naar beneden.. je kan het zo gek niet bedenken maar echte snoekgekmakers.. Plaatsing lood voor het trekoog en soms bovein de kop om een kantelende actie te krijgen.


Goed de basis dus... Het mag duidelijk zijn dat een hoge bait (darters) makkelijker uit te loden is dan een dunnen ronde bait (Mata). Omdat de drijvende eigenschappen bij hoge baits gunstiger zijn en hoger zijn dan bij een ronde bait.

Verder moet je bij het uitloden rekening houden met de haken, splitringen en spinstang want het is jammer als je een suspending aasje wil maken en hij blijkt te zinken als een baksteen omdat je dat niet meegerekend had!!! Een glider moet over het algemeen met het kontje net wat hoger staan in het water dan de kop ivm de actie. Het wil wel helpen om dat allemaal eraan te maken voor je gaat uitloden.

Wat heb je nodig om simpel maar doeltreffend een jerk te maken.

Decoupeerzaag
Rasp
Vijl
schuurpapier.
Boortjes 2 en een boortje 8 of 10.
schroefoogjes 26 mm
Een beetje lef!!!


Ik neem aan dat jullie voor het hobby tempo gaan dus ik doe even mee. Teken een aantal visjes af op een plankje hout. Dat kan van alles zijn maar in elk geval hardhout. Eiken, meranti, mahonie of beuken alles kan eigenlijk wel als het maar hardhout is en het hout moet drijven!!

Over de eigenschappen van hout en de invloed op de actie ga ik het maar niet hebben dat wil ik wel een andere keer doen maar dan ga je al naar professioneel werken toe. Eiken en meranti willen prima. En daar kan je de meeste jerks prima mee maken!!
Voor meranti geld wel dat je de lichtgekleurde moet kopen de donkere wil wel eens te zwaar zijn en zinkt zonder lood al.


Goed je heb ze afgetekend.. Waarom meer aasjes?? simpel.. Je kan eens wat verprutsen!!! En doe je dat niet heb je meteen een paar aasjes en kan je die weggeven aan vrienden...
Je heb je aasjes afgetekend op een plank voor je liggen en pakt zoals in mijn geval de decoupeerzaag en zaagt de aasjes uit. Daarna word het raspen, vijlen en schuren.
Raspen voor het grove werk, vijlen om het wat netter te maken en met een doorgeknipte schuurband maak je de rondingen perfect. Je zet je aasje in een bankschroef en daarna houd je je doorgeknipte schuurband tussen beide handen en ga je je aasje dus afronden door met dan handen op en neer te gaan en druk uit te oefenen op het aasje met de schuurband.


Als je vind dat de aasjes mooi glad zijn en de plaatsen van de loodgaten heb bepaald kan je als je dat wil alvast de schroefogen bevestigen om daarna de aasjes in ed grondverf te zetten. Dit kan met de kwast en je kan ze dompelen in een pot grondverf. Daarna hang je ze weg te drogen.


Als de aasjes droog zijn ga je uitloden. Hierboven heb ik al de theorie over uitloden uitgelegd en nu is het zaak dat toe te passen. De gaten kan je stoppen met zaagsel vermengd met houtlijm (goedkoopste oplossing) of met staal/polyesterplamuur (snelste). De gaten vijl en schuur je gelijk met de aasjes als het volledig uitgehard is. Doe het stoppen van de gaten wel wanneer de aasjes helemaal droog zijn uiteraard!!

Nu grond je de aasjes weer en ga je beginnen aan het spuiten van aasjes. Ik gebruik de airbrush maar met spuitbussen wil bijna net zo goed!! Vergis je niet in de prijs van een goede airbrush set en wat er allemaal bij komt kijken. Als je begint en niet teveel aasjes maakt zijn spuitbussen een prima oplossing. Daarna lak ik ze af met envirotex. Jachtlak of andere 2k lakken willen ook prima maar envirotex heeft voor mij teveel voordelen om andere lakken te laten staan.


En nu is het zaak om vissen te vangen met je eigengemaakte aasjes!!!! En als dat eenmaal lukt heb je ook hetzelfde gevoeld als wat ik elke keer weer voel wanneer ik een vis vang op mijn eigen aasjes of wanneer ik weer een plaat opgestuurd krijg van iemand met een aasje waar derkbait onder staat!!!!!


Voor een ieder, veel plezier bij het bouwen!!!!

Groet Derk

derkbait.comReacties

Er zijn 5 reacties

 Cas schreef op 23-11-2013 om 15:38:16
Ip opgeslagen


ik heb laats 2 rappers voor spro besteld zijn 49 gram hoe weet ik als ik uit gooi dat mijn lijn niet petst

 Robinzoh schreef op 07-03-2012 om 15:28:38
Ip opgeslagen


Hey Derk,ik ben nieuw op het net en ben ong een half jaar aan 't vissen ,heb zelf ook een jerkbait gemaakt (niet zo mooi geschilderd als die van jou ) maar vangen doen ze ,zondag 3 stuks en gisteren 2 op een half uurtje vissen.Bedankt voor de tips

 Philip schreef op 01-11-2011 om 06:49:09
Ip opgeslagen


Nice veel succes !!!!

 Pimholthof schreef op 05-10-2010 om 21:56:24
Ip opgeslagen


Hallo Derk, geweldig stuk weer. Ben je laatst op de SNB dag tegengekomen en heb je aasjes persoonlijk kunnen zien! Super! Ben er zelf mee begonnen vorig winter, maar de basis was er nog niet helemaal. Vast van het winter nog eens proberen. Ga er mee door met deze prachtvisjes!

 Pieter schreef op 04-10-2010 om 22:08:50
Ip opgeslagen


Nou Derk ik moet zeggen dat dit item Zelfdoen een prachtige aanwinst voor de site is. Wellicht ga ik zelf ook nog eens aan de slag om een eigen jerkbait te maken. Ontzettend bedankt voor deze bijdrage aan de site!

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2021 Snoeken.net | Laadtijd 0.03232 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign