Pilkkimistä (ijsvissen)
 Geplaatst op  08-04-2011  door Kj visser
4757 keer bekekenbijgevoegd verslag ontving ik van Meindert Kramer na zijn vakantie in Finland.
Het is zondag 13 maart als we ons autootje starten om op weg tegaan naar vrienden van ons.
In Finland ja je leest het goed FINLAND.
Nee, we rijden niet dat hele stuk naar het hoge koude noorden de bestemming is P3 Schiphol.
Na het inchecken volgt het vaste ritueel van het shoppen volgt een rustige vlucht van +/- 3 uur landen we in Winter Wunderland.
Om precies te zijn: Kuusamo. Na 3 kwartier in de bus zijn we bijna op bestemming als de bus de berg niet opkomt de 4x4 werkte niet, dus na een uurtje wachten zin we met een paar taxi`s de berg op gebracht, de sleutel opgehaald en een lekkere Lapin Kulta (fins bier: Laplands lieverdje).


Zijn we onder de wol gekropen voor een heerlijk lange Finse nacht met een tempratuur van +- min 15 buiten welteverstaan….
Het is dinsdag 15 maart als we wakker worden tussen de bergen spierwitte sneeuw om vervolgens onze skikleding aan te trekken en naar het hotel te wandelen voor een lekker ontbijt.
Maar dit is geen vakantie site om prachtige verhalen te schrijven over prachtige vakantie`s, dus spaar ik jullie de verhalen over onze ski en snowboard lessen en onze sneeuw scooter en husky slee avonturen wat echt allemaal geweldig was echt SUPER een echte aanrader.
Het moet op deze site over VISSEN gaan en dan wel ROOFVISSEN.
Dus hier gaan we dan dindag om 10:00 uur trekken we onze overleving`s pakken aan om op safari te gaan. Met een groepje van 5 man stappen we op 3 sneeuw scooters en rijden/glijden we de prachtige natuur in van nationaal park iso-syote, om onderweg uitleg te krijgen van onze gits Lasse, over de natuur de dieren en alles wat daar gebeurt de hout kap en de jacht die zich daar afspeeld op bijna alles wat er loopt vliegt en zwemt ;)


Bij het meer aangekomen krijgen we uitleg over het vissen, ja vissen onder 80cm ijs dus een ijsboor, ijsvishengeltje en een visstoeltje/rugzakje mee, en vissen oeps nee eerst een gat boren en dat ging sneller dan ik dacht door 80cm ijs was ik zo door heen fluitje van een cent.
Het aas bestaat uit een pilkertje van +- 5 cm met een enkel haakje daaraan 2 maden.
Dit hele spulletje laten we tot op de bodem zakken en trekken het dan zo’n 30 tot 40cm omhoog dan doen we met een paar halen van zoon 50cmtjes laten we het pilkertje even door het koude water heen schieten en dan wachten we even om vervolgens met hele kleine bewegingen het pilkertje te laten trillen/bewegen deze bewegingen herhalen zicht de hele morgen.


Ook mijn vrouwtje zat uiterst geconcentreerd te vissen en als echte visser doet je dat wel goed,na wat enkel aanbeetjes en wat en wat schrikreacties van men vrouwtje (aanbeetjes dus)
Bleef het rustig deze morgen 0.00 vissen boven het ijs weten te halen dus op de sneeuwscooter weer terug naar ons finse blokhut en achter de open haard met een koud flesje bier tv kijken en op bed.
De volgende ijs vis morgen was op donderdag 17 maart met twee busjes gaan we met een ploeg van zoon 20 man naar een ander meer na zoon 15min zijn we er een mooie lokatie met een finse kota (klein huisje) hier kregen de mensen die voor het eerst mee waren ijsvissen uitleg hoe dit spelletje werkt. Ondertussen was ik fanatiek bezig de spullen klaar te maken, IK WOU VISSEN.


Eindelijk is het zo ver het meer op door de sneeuw geploetert naar de stek gat boren en vissen ondertussen genieten van de omgeving en de ongelooflijke stilte van dit prachtige gebied.
Onze gids Lasse zou een kop koffie maken in de kota die we daar ook zouden nuttigen.
Ik had daar eigenlijk geen zin in maar goed snel men koffie opgedronken en dan was eigenlijk TE heet maar goed nog een bak en snel het meer weer op IK HAD NOG NIKS GEVANGEN en dat moets veranderen na 10 min was het zo ver men eerste baarsje ik was zo trost als een aap met 7 lu…… (je weet wel) .
Dus snel een foto baarsje terug onder het ijs en verder vissen weer 10min later melde de volgende ijskoude rover zich weer een klein vechtlustig baarsje en niet veel later de derde dus mijn dag was goed heel goed op vakantie met men vrouwtje die het ijsvissen ook erg spannend vind (gelukkig) ;)


De morgen was om, terug naar het hotel en terug naar ons huisje om vervolgens de huur auto op te halen die we voor het weekend gehuurd.
we zouden naar vrienden van ons daar aangekomen werden we helemaal volgepropt met heerlijk eten koffie en BIER ondertussen werden er plannen gemaakt voor de volgende dag men vrouwtje zou gaan wandelen en wij ging weer IJSVISSEN.
Dus de volgende morgen werden we wakker op een luchtbed wat was leeggelopen, maargoed gedoucht en aangekleed. Stond er weer een groot ontbijt met alles er op en er aan thee koffie eitjes heerlijk, vervolgens hebben een wandeling gemaakt, ben ik nou weer mijn hele vakantie te beschrijven???? JA dus het moet over vissen gaaaaaannnnn!!!!!!!!


Dus bij onze vrienden terug thuis spullen gepakt en door de tuin de heuvel af door een meter sneeuw het ijs op van de rivier die praktisch door de tuin loop, hier vonden we een paar geboorde gaten in het ijs dus open gehakt en VISSEN althans dat probeerden we de rivier stroomde namelijk pittig door onder het ijs dus onze pilkertjes spoelden gewoon mee met het koude water, wat trouwens warm aan voelt als je je koude half bevroren handen er in stopt.
We zijn dus maar verder gaan zoeken de rivier overgestoken en het meer op hier gingen we opzoek naar gebruikte gaten waar wat bevroren bloed bij lag dat is een teken dat er vis was gevangen, want de finnen nemen veel mee om op te eten.
We vonden een paar gaten dicht bij elkaar, die waren al wel flink dicht gevroren maar dat is voor de ijsboor geen punt, even boren gat leeg scheppen, en vissen het duurde niet lang voordat ik geknabbel voelde en men eerste baarsje van de middag onder het ijs weg haalde


deze was net zo groot als het aasje waar ik mee viste dus ik besloot het geknabbel te negeren en te wachten op een dikke knaller van een aanbeet. En die kwam er, een flinke ruk die het kleine hengeltje flink krom deed slaan melde
er zich een prachtige mooie maatse baars en dat ik hem uit het gat trok om te onthaken zij mijn Finse vriend FOOD! Deze rakker ging dus de pan in……
Met een klein prikje verlosde Joha de baars uit zijnn lijden, en ontdeed hij hem van zijn ingewanden en viste we verder voor nog een stuk op 5 want aan 1 vis hebben we niet genoeg.
Na nog wat kleine baarsje te hebben gevangen bleef het rustig met de eetbare baarzen we besloten op een stek te kijken waar net een paar mensen weg waren gegaan hier was het ook rustig met de visserij.
Er stonden op deze stek allemaal takken in de sneeuw, Joha vertelde dat ze op die manier PIKE vingen. ik snapte het niet helemaal en toen haalde hij èèn van de takken uit de sneeuw hier onder zat een veel groter gat geboord dan dat wij boorden dit was natuurlijk voor de grote snoeken die daar met velen rond jagen, het is er een plaag vertelde hij bijna alles wat ze vangen maken ze dood of nemen ze mee om op te eten.


Aan de tak zat een dik stuk nylon gebonden van ongeveer 150cm met een soort klem er aan hier in zat een dood visje als lokaas, als de snoek het visje wil pakken slaat de klem dicht en is de snoek er geweest (jammer genoeg) ik vertelde dus dat we als echte vissers alles terug zetten, daar snapte hij niks van….. het is toch lekker om op te eten????? Al pratende ruimde we onze spullen op en wandelden we richting hun huis waar een heerlijke pan pasta met rendier gehakt erin… klaarstond om genuttigd te worden. Toen ik er 2 borden in had zitten ging Joha de vis klaarmaken op het meer had hij het er over om er file van te snijden en te bakken maar dat was hem kennelijk doorgeschoten?
Hij spoelde de vis schoon onder de kraam en hup zo de pan in. hier stuipte de vis nog even flink na, het leek zo uit een horror film te komen, maar goed de vis was klaar en ik kreeg hem voorgeschoteld….een stukje proberen dan maar (ik ben namelijk niet zo vis eter) en dat bleek ook wel het was geen eten naar mijn idee veel te vers en dat bleek later ook toen Joha de vis weg gooide en zijn dat hij te vers was.
En dat was het einde van ons ijsvis avontuur zijn die avond nog bij andere vrienden geweest en de volgende dag hebben we onze verlanglijstjes bij de kerstman op de poolcirkel gebracht en daar na als een gek naar huis…………..
Ps. In mijn verlanglijstje stond dat iedereen veel vis zal gaan vangen in het nieuwe roofvis seizoen……..
Vriendelijke gr Meindert&ChristaReacties

Er zijn 5 reacties

 Marco schreef op 09-04-2011 om 21:35:17
Ip opgeslagen


Cool!! Letterlijk en figuurlijk  

 Rix schreef op 09-04-2011 om 09:19:45
Ip opgeslagen


Dat is zeker een hele belevenis geweest!
Mooi verslag man, en leuke sfeerplaatjes!
Jij ook een geweldig volgend seizoen gewenst!

 Pieter schreef op 08-04-2011 om 23:02:02
Ip opgeslagen


Meindert, een heel leuk avontuur dat ijsvissen. Jammer dat er geen ijzige snoeken onder vandaan kwamen. Prachtig verhaal.........

 Jan hendrik schreef op 08-04-2011 om 15:12:07
Ip opgeslagen


Hey Meindert, leuk verslag van jullie trip naar het hoge noorden..... leuke ervaring zeker dat ijsvissen...

bedankt voor je wensen lijst die je hebt ingeleverd. ik hoop ook op een visrijk 2011/2012

 Kj visser schreef op 08-04-2011 om 11:20:13
Ip opgeslagen


Meindert , mooi verslag , en super foto's .
ben blij dat hier de sneeuw eindelijk weg is , maar als ik de omgeving daar zo zie is het echt top.
lijkt me een hele mooie belevenis .
gauw maar weer eens de Hollandse wateren onveilig maken .....toch

gr KJ

Geef zelf een reactieBerichten die niet in normaal nederlands zijn geschreven, of niets toevoegen worden verwijderd!
Het stellen van vragen heeft hier geen zin, ga daarvoor naar het forum.
Helaas zijn er veel kleine kinderen op de site die het leuk vinden om het voor anderen te verpesten. Om deze reden is het vanaf heden verplicht je E-mail in te voeren. Na het verzenden van je bericht ontvang je een E-mail met een link.Als je deze link aanklikt wordt je bericht pas zichtbaar op de site! We hopen op begrip van de mensen die wel op de juiste manier gebruik maken van deze optie.
Als je bent ingelogd, wordt je bericht meteen geplaatst!
 Tik de code over


© 2004-2021 Snoeken.net | Laadtijd 0.02862 seconden | Disclaimer | Qobus webdesign