De vaste bezoeker van snoeken.net kan niet om hem heen. Met zeer grote regelmaat verschijnen er nieuwe verslagen van Pieter Nederlof op onze site. Samen met zoon Gijsbert is hij bijna elk weekend met z’n boot op pad om onze Nederlandse roofvis achter de schubben te zitten. Z’n verslagen – regelmatig ondersteund door technische wetenswaardigheden en prachtige foto’s - lezen gemakkelijk weg en tussen de regels door is duidelijk te zien dat we hier te maken hebben met een kenner. Grote snoek op groot water is Pieter’s specialiteit, maar ook roofblei en snoekbaars zijn hem niet onbekend. Hierbij een kijkje in de viskoffer(s) van een echte specimenhunter.
[b]INTRODUCTIE[/b]
[i]Pieter, vertel eens kort wat over jezelf. Wanneer ben je met vissen/snoeken begonnen en op hoe ging dat toen in z’n werk?[/i]
Ik moet een jaar of tien zijn geweest toen we veelal met een twistertje of spinnertje op baars visten. In die tijd ving ik mijn eerste snoeken. Later ging ik gericht met een levend visje onder de dobber op snoek vissen. Zo'n twintig jaar terug kwam het kunstaas zoals bijvoorbeeld pluggen in beeld en werd een boot aangeschaft
[b]KUNSTAAS[/b]
[i]Het eerste wat opvalt is dat je viskoffers uitpuilen van het kunstaas. Je zult niet voor niets zo’n enorm arsenaal hebben. Vertel er eens wat meer over.[/i]
Mijn viskoffer heeft een enorme variatie aan kunstaas van ondiep lopende pluggen tot pluggen die tot zes meter diep lopen. Softbaits in verschillende maten en modellen met loodkoppen tot wel 60 gram. Spinners en lepels in verschillende modellen. Kleine shadjes met loodkopjes van 14 tot 21 gram voor het verticalen op snoekbaars. Kleine plugjes en spinners voor het vissen op roofblei. Mijn hengels bestaan uit baitcasters met een reel erop, terwijl ik voor het verticalen voor een hengel met molen kies omdat dit prettiger vist. Op al mijn hengels gebruik ik een Dynemalijn vanwege de enorme sterkte in combinatie met een kleine diameter. Dynema heeft bovendien geen rek.
[i]Dat stuk kunstaas ziet er gehavend uit. Kun je er wat meer over vertellen?[/i]
De Jack 18 van Salmo in de zinkende uitvoering is inderdaad helemaal afgekloven en zelfs het oranje buikje - waaraan ik hem zijn vangstkracht toedichtte - is verdwenen. En toch vangt hij nog als de tering. De vangstkracht van dit stuk kunstaas zit hem in het feit dat hij tijdens het vissen even stil kan blijven hangen (“suspending”) zonder dat hij daarbij zijn diepte verliest. Ik denk dat er op dit aasje al meer dan honderd snoeken zijn blijven haken.
[i]Tegenwoordig wordt er erg veel met jerkbaits gevist. Vindt je dit een goede ontwikkeling? Welke kunstaas wordt volgens jou ondergewaardeerd en waarom? [/i]
Als iedereen met één bepaald stuk kunstaas (bijvoorbeeld jerkbaits) gaat vissen, kan dat funest zijn voor een water. In feite wordt het water dan “moe” van zo'n jerkbait. De kunst als roofvisser is dan door hierop in te spelen met een andere kunstaasvisserij. Denk hierbij aan kunstaas dat bij anderen in de koffer blijft liggen. Oppervlaktekunstaas bijvoorbeeld wordt vaak ondergewaardeerd omdat deze visserij niet de makkelijkste is. Het is een visserij waar je vertrouwen in moet krijgen en dan kun je vaak veel spektakel beleven.
[i]Waar moet het ultieme topaas voor grote snoek volgens jou aan voldoen en waarom? [/i]
Het ultieme topaas voor grote snoek moet opvallen en er echt tussenuit springen, is mijn mening. Grote pluggen en softbaits van meer dan 25 cm bijvoorbeeld. De actie hoeft niet uitbundig te zijn en de kleuren mogen er best uitspringen. De Fatso 14 in Firetigher is een van die topazen. Echt diep hoef je niet eens altijd te gaan. Als er bovendien grote scholen aasvis zoals brasems in de buurt zijn, zit je geheid op de goede stek.
[i]Op welke manier presenteer je jou kunstaas? [/i]
Mijn manier van vissen ligt aan de grootte van het water waar ik op vis. Groot water is ideaal om op te trollen met grote softbaits terwijl kleinere wateren beter uitgeworpen kunnen worden met jerkbaits. Jerkbaits en softbaits vis ik aan een onderlijn van 80/100e fluorcarbon. Pluggen vis ik aan een stalen onderlijn.
[i]We zien dat een extra pakje dreggen niet in jou koffer ontbreekt. Vindt je dit belangrijk? Vis jij weerhaakloos? [/i]
Op al mijn kunstaas zet ik Gamakatsu dreggen, deze hebben namelijk een minimale weerhaak. Ik vis niet weerhaakloos omdat ik ervan overtuigd ben dat je dan vis gaat lossen en daarvoor ga ik niet het water op.
[b]DOOD AAS[/b]
[i]Naast al je kunstaas zien we ook vlagdobbers, optonics en takels. We nemen aan dat je dit voor dood aas gebruikt? Vertel er eens wat meer over.[/i]
In de winter vis ik graag met dood aas; zowel statisch vanaf de kant als slepend onder de dobber. Ik vis hoofdzakelijk met zeevis als makreel, sardien en haring omdat deze een goed geurspoor afgeven. Statisch vis ik met een takel met twee dreggen en een loodgewicht van circa 20 gram. Voerplekken leg ik bijna nooit aan. Ik richt me op de plekken waar met enige zekerheid snoek aanwezig is (denk hierbij aan glooiende taluds tot twaalf meter diepte). Het aas vinden ze dan wel. Slepend onder de dobber doe ik roeiend vanuit de boot, omdat ik dan een perfecte controle over de boot heb. De aasvis hangt in een takel met twee dreggen en een schuivende enkele haak in de bek. Zo gaat de aasvis op een mooie natuurlijke manier door het water vlak langs het talud.
[i]Welke type hengel gebruik jij bij het dood-aas-vissen en waarom?[/i]
Statisch vis ik met twee karperhengel van 2½ ponds met een molen. Hiermee kan ik een aasvis goed wegzetten. Slepend gebruik ik drie meter lange hengels met een werpgewicht tot honderd gram omdat deze vaak een zware aasvis met lood moeten kunnen trekken.
[i]Hoe presenteer je jou dood aas het liefst en waarom? [/i]
Als de bodem mooi schoon is, presenteer ik mijn dood aas het liefst statisch op de bodem. Als er geen sprake is van een schone bodem presenteer ik mijn dood aas zwevend, zodat het goed opvalt.
[b]VLIEGVISSEN[/b]
[i]Heb je ook wel eens snoek belaagt met een vlieghengel? Hoe gaat dit in z’n werk? [/i]
Sinds twee jaar ben ik een beetje bezig met het vliegvissen op snoek. Maar het vliegvissen is toch een visserij op zich. Ik heb mij de beginselen van het vliegvissen eigen gemaakt en ik ben er nog lang niet denk ik. Ik vis met een 2.70 m lange aftma 9 hengel met een drijvende 9 lijn. Dit is een goede combinatie omdat ik hiermee nooit in diep water vis. Een aantal streamers (grote kunstvliegen) erbij en je komt al een heel eind heb ik mogen ondervinden. Niet alleen in Nederland maar ook in Zweden heb ik al een aantal snoeken met de vliegenhengel mogen vangen. Mijn favoriete streamer is overigs geel/rood gebonden met een geel konijnenbontje erachter.
[b]OMGAAN MET SNOEK[/b]
[i]Wat mag volgens jou niet in een viskoffer ontbreken als we het hebben over onthakingsgerei en dergelijke? Hoe ga jij met een gevangen snoek om? Vis je bijvoorbeeld ook als het 30 ºC is?[/i]
Onthakings gerei moet in orde zijn, dus een lange onthakingstang en een goede kniptang ontbreken niet in mijn viskoffer. We zijn natuurlijk aan onze vangst verplicht om deze zeer zorgvuldig te behandelen. We vissen namelijk niet in het belang van de snoek maar in ons eigen belang. Bij extreem warm weer kun je gerust gaan vissen, maar weet dan wel waarmee je bezig bent. De dril moet zeer kort zijn en het onthaken kan in het water geschieden. Op deze manier neem je geen enkel risico. Toch ontkom je er niet aan dat er ooit iets fout gaat tijdens de vangst. Daar moeten we echter niet over gaan zeuren. Immers zouden we überhaupt niet moeten gaan vissen als we zo begaan met het lot van de vis zouden zijn.
[b]BOOT EN TECHNIEK[/b]
[i]Jouw boot is standaard uitgerust met een dieptemeter. Zonder, zul jij niet snel op pad gaan. Vertel eens waarom dit voor jou zo’n belangrijk hulpmiddel is. Waar helpt een dieptemeter jou bij en waar let je specifiek op?[/i]
Een “fishfinder” - maar ik noem het zoals je al aangaf een dieptemeter - is een onmisbaar instrument voor mij. Het helpt mij om de juiste stekken onder water te vinden. Hierbij valt te denken aan taluds, onderwaterobstakels, diepe of juist ondiepe delen van een water. Maar ook het opsporen van scholen aasvis - die overigens duidelijk aangegeven worden op het beeldscherm - leiden mij naar de roofvis.
[i]Maak je wel eens gebruik van een driftzak? Zo ja, wanneer en onder welke omstandigheden?[/i]
Ik heb twee driftzakken aan boord die bij harde wind ingezet worden om de boot op de juiste manier te laten driften. Verder heeft mijn boot een driftanker waarmee ik heel langzame driften kan laten maken. De elektromotor word ingezet om een zelf gekozen drift te maken.
[i]Pieter bedankt voor dit kiekje in jou koffer. We zijn er een heel stuk wijzer van geworden en zullen deze bagage meenemen naar de waterkant. [/i]