Na een tijd van afwezigheid gaan we het stof weer van de Viskoffer van….. afblazen. Het initiatief enkele jaren terug van Wouter Nijlant gaat van nu aan weer van start.
Deze keer aan het woord Hilco van Nuil, hij is sinds dit seizoen toegevoegd als schrijver voor Snoeken.net. Hilco vist zeker drie dagen in de week en is dan vaak met zijn boot op de vele meren te vinden die Nederland te bieden heeft.
[b]Introductie[/b]
[i]Hilco kan je vertellen hoe je aan de visserij op snoek bent begonnen?[/i]
Nou eigenlijk per ongeluk. Het zal een jaar of 10 geleden zijn dat ik voor het eerst met een oude spinhengel en een spinnertje mijn eerste worpen heb gemaakt en meteen beginnersgeluk had. Sinds die dag heeft het virus mij compleet te pakken gekregen. En ik had het grote geluk dat ik een vriend heb die al jaren op roofvis vist, die mij vakkundig de fijne kneepjes leerde en dat was jaren winst achteraf.
[i]Ik zie dat je een hele verzameling kunstaas hebt, kan je daar wat meer over vertellen?[/i]
Haha, ja zoals de meeste roofvissers sleep ik ook een heel arsenaal mee het water op. Eerder had ik nog veel meer hoor tot ik tot het inzicht kwam dat ik met het meeste nooit viste. Nu hou ik het bij 2 koffers vol pluggen, een box met spinnerbaits en een box vol jerks.
[i]Heb je ook favoriet kunstaas?[/i]
Ja, het beste kunstaasje is degene waar je mee vangt maar zonder gekheid, natuurlijk heeft iedere visser dat maar dat zegt meer over jezelf dan over het aasje. Het heeft met vertrouwen te maken, als je dat hebt vang je snoek. Ik pas het kunstaas wel aan naar het seizoen, in de opening vis ik met hetzelfde kunstaas als in de winter. Dat betekend vanaf 15 cm tot 30 cm en het liefst een flanker zoals de grandma. Ook kunstaas met een brede body, zoals de Salmo Fatso, hang ik dan vaak in de speld. Vanaf juli begin ik vaak kleiner te vissen, bolle plugjes tussen de 6 en 9 cm doen het bij mij dan vaak goed! En vanaf augustus begin ik weer langzaam aan naar het grote kunstaas toe te werken.
[i]Doe jij alleen trollen met de boot of gebruik je ook andere technieken? [/i]
Ja zeker doe ik dat, op mijn thuiswateren waar ik de weg goed ken doe ik ook veel werpend vissen want je kunt dan een stek echt helemaal uitkammen. Meestal doen we dit met jerks, mijn favoriet is een hybride jerk en die vis ik redelijk ruig binnen zodat die alle kanten op knalt. Verder spinnerbaits en de laatste jaren ook veel met doodaas op de sleep of aan de bijhengel tijdens het gooien.
[i]Je zegt dat je dat alleen op je thuiswateren veel doet, hoezo dat? [/i]
Het is mijn mening dat je een water moet kennen dus zomaar ergens gaan liggen en beginnen te gooien is teveel geluk zoeken. Dus als ik op een nieuw water kom dan doe ik de eerste paar keer niks anders dan trollen met pluggen. Alle aanbeten markeer ik in de gps net als alle diepte verschillen, plantenvelden etc. etc.. En als ik na een aantal visdagen het water voor mijzelf in beeld heb, vis ik pas werpend de stukken af die mijn aandacht hebben getrokken.
[i]Heb je nog tips en trucs voor mensen met een boot die aan het snoeken gaan? [/i]
Ja, de beste tip die ik kan geven is maak een plan voor je visdag en hou je eraan! Vaak maken de mensen de fout om maar een stuk te gaan varen, ik zelf bepaal voor mijn visdag de stekken die ik wil bevissen. Vaak zijn dat er 3 maar soms ook maar 1 per dag. Ook dan kan het tegen zitten maar over het algemeen zijn de aantallen dan beter dan van degene die aan het toeren is geslagen. Heb al zo vaak meegemaakt dat ik voor de derde keer een zelfde taludje af trolde en BAM.... hangen, die had je anders niet gehad!
[i]Is jou doelstelling grote snoeken vangen?[/i]
Ik heb het geluk gehad om echt grote snoek te vangen en in het begin was groot zeker een doel. Nu heb ik dat gelukkig niet meer en het mooie is dat ze gewoon blijven komen hoor. Ik wil gewoon lekker vissen, ontspanning in een mooie omgeving en regelmatig een beste beuk op mijn hengel. En als ze dan 60 of 120 cm zijn, alles vind ik mooi! Vissers die alleen blij kunnen worden van een metersnoek missen veel in mijn optiek. Een mooie aanbeet van een sterke snoek is toch altijd geweldig!
[i]Met wat voor type boot vis jij en waarom heb je deze boot gekozen?[/i]
Ik vis met de Mad Rat, een 16 ft visboot van alu gebouwd. Een boot is eigenlijk nooit perfect, een goede drifter is vaak niet stabiel en een stabiele boot drift vaak slecht. De mijne heeft een bodem die vanaf de zijkanten redelijk vlak is en dan naar een kiel gaat. Super stabiel, je kan met 2 man op de kant staan en hij drift redelijk goed, hij stuurt lekker strak en laat zich niet aan de kant blazen door een windje van 4. Door zijn bodem heb ik geen hoge gangboorden nodig, de golf verdwijnt super onder de boot door. Dat vind ik met het pakken en terug zetten van de vis echt een groot voordeel. Verder heeft de boot plek voor 3 personen en een mooi werpdek voorin. Achter heb ik een demontabel werpdek die ik er zo in kan schuiven. Met mijn 30 pk motor loopt de boot zo tussen de 40 en 45 km per uur dus je kan snel van het water indien er donder en bliksem komt. Verder zit er een frontroller op met I-Pilot, deze gebruik ik veel tijdens het werpend en met het slepen met doodaas.
[i]Wat is een I-Pilot precies?[/i]
Dat is een gps module die in de kop van de electro motor zit, ik kan bijvoorbeeld een route varen, die opslaan en door de I-Pilot laten terug varen. Heerlijk vissen zonder te sturen echt perfect! Verder kan ik met een aanbeet de motor op anker functie zetten, de gps houd dan de boot op zijn plek zodat je ongestoord de vis kunt drillen etc. of een hotspot heerlijk kunt afgooien!
[i]Jij doet ook gidswerk, kan je daar wat meer over vertellen?[/i]
Zeker, het gidsen heeft in ons land onder de roofvissers vaak een raar smaakje en dat vind ik jammer. Mijn denkwijze is als je tennis wilt leren dan neem je een tennisleraar en als je op voetballen gaat dan ga je naar de training anders mag je in het weekend op de bank zitten. Ik denk dat een gids die er staat voor zijn klant, enorm waardevol is voor de snoekvisser in spe. Je kan in een dag meer leren dan je in je eentje in maanden had gedaan. Technieken, kieuwgreep, uitleg fishfinder, welk kunstaas, stekken leren vinden etc. etc.. En voor de ervaren visser een heerlijke dag ontspanning want alles wordt voor je gedaan, je vist op goede stekken alleen het vangen moet jezelf doen! En het is eens wat anders dan struinen he!
[i]Heb jij voorkeur voor een bepaald type water Hilco? [/i]
Oh zeker, ik vis graag op de meren die ons land rijk is en op de grote verbindingswateren die er naar toe leiden. Ik ben zelf niet zo'n slootjes visser, hoewel dat heel succesvol kan zijn. Maar ook daar moet ik weleens aan geloven hoor want in de winter moet je ze daar zoeken he! Maar in de warme tijd, zo tussen juni en eind september, vis ik het liefst op meren van 350 tot 700 hectare groot. Mooi ruim water en toch nog redelijk overzichtelijk! En als het echt spookt op het water dan zoek ik meestal de verbindingswateren op, lekker beetje uit de wind en je loopt er tegen mooie exemplaren op!
[i]Heb jij een bepaalde kleur kunstaas waarvan je zegt die is helemaal top? [/i]
Ach kleuren, ja sommigen zweren erbij maar ik heb dat niet zo. Volgens mij zijn de meeste kleurtjes voor de visser en niet voor de vissen haha. Ik doe het wat simpeler, ik gebruik op helder water een wat donkere kleur en op troebel water een lichte kleur. Valt me trouwens altijd op dat er aan het rek de meest prachtige kleuren hangen maar de buikjes zijn vaak hetzelfde...... maar ik heb nog nooit een aanbeet uit de lucht gehad ;-) Maar heb vrienden die er echt anders over denken en die vangen zeker net zo goed dus de waarheid ligt in het midden!
[i]Wat voor hengels en molens gebruik jij?[/i]
Voor het trollend vissen gebruik ik een 270cm lange hengel voor in de steun met een werp gewicht van 40 tot 80 gram. In de hand vis ik met een jerkstok van 2 meter met hetzelfde werp gewicht. Met echt groot kunstaas gebruik ik dezelfde maten alleen ligt het werp gewicht dan tussen de 60 en 120 gram. Verder gebruik ik stevige reels van abu of shimano met een 40 ponds lijn. Dat is voor mijn visserij sterk genoeg en ik kan met deze lijn ook kunstaas met een wat kleinere maat nog redelijk op diepte krijgen. Voor het gooien met spinnerbaits en grinders gebruik ik een 240 cm spinhengel met een werpgewicht van 80 gram en een 3000 molen. Zorg dat je een redelijk harde blank hebt en je hebt mooie sport en je kunt toch goed de haak zetten. Voor de visserij met doodaas op de sleepdobber gebruik ik echte doodaashengels. Ik zelf gebruik 3lb hengels van Greys, het voordeel is dat deze 3 meter lang zijn i.p.v. de karperhengels die de meest gebruiken van 360 cm. Voor in de boot is 3 meter echt een prettige maat, een 4000 of 5000 molen maken het setje compleet! Verder bezuinig ik nooit op de onderlijnen, ik gebruik titanium of 80lb Fluorcarbon met zware wartels en goede spelden.
[i]Nou bedankt Hilco, ik denk dat we een goed beeld hebben gekregen van jouw visserij![/i]
Graag gedaan en als mensen me zien, kom maak eens een praatje vind ik gezellig en voor de rest wens ik jullie allemaal veel Fish on!!